Logo
Nyhetsartikkel /

Selger et av Europas nordligste fyr

Skrevet av: Elisabeth Andersen         Dato: 27.05.10 14:33

Destinasjon 71 ̊Nord har nå tatt i bruk sitt nybygde rorbuanlegg på Sarnes og har besluttet å selge Helnes fyr. Dermed er det nå mulighet for å bli eier av et av landets og Europas nordligste fyrstasjoner og tilhørende bygninger.

Fyret ligger i naturskjønne omgivelser på den nordøstlige delen av Magerøya i Nordkapp kommune og ble bygd i 1908 men ødelagt av tyskerne i 1943. Gjenoppbygging startet 1946. Helnes fyr har etter automatiseringen, vært brukt som gjestgiveri. Her finnes fasiliteter som badestamp, 2 badstuer og overnatting for 15 personer.

Selskapet har imidlertid bygd et eget rorbuanlegg på Sarnes der de kan ta i mot større grupper og er lettere tilgjengelig enn på Helnes fyr, som ligger helt uforstyrret til uten bilvei og med båt og helikopter som eneste fremkomstmiddel om sommeren dersom man ikke tar beina til bruk. Om vinteren kan man også bruke snøskuter eller gå på ski.

- Vi kjøpte anlegget for å kunne ta i mot gjester som ønsker spesielle naturopplevelser på toppen av Europa. Nå har vi bygd et nytt rorbuanlegg, og har ikke kapasitet til å drive både dette og samtidig drifte fyret, sier Runar Johnsen, en av de tre Honningsvåg-gutta som eier og driver Destinasjon 71 ̊Nord.

Han forteller om et fyr med en fantastisk utsikt utover Barentshavet der man kan se fiskebåtene som daglig går forbi på tur ut til fiskefeltene.

- Fyret har en unik beliggenhet og frihetsfølelsen man får når man er der er enorm, enten man er der på en varm sommerdag eller en stormfull vinterdag. Tilbakemeldingene fra de som har gjestet fyret har vært udelt positive og alle er imponert over storslått natur, og opplevelsen av å være på verdens ende, forteller han.

Nå håper gutta i reiselivsselskapet at fyret kan bli overtatt av noen som ser potensialet i å gjøre noe ut av det særegne anlegget på 71 ̊Nord.

Om Helnes fyr:
Helnes fyr ligger på Magerøya i Nordkapp kommune og er et av de nordligste fyrene i Norge. Fyret ble bygget i 1908 og ble ødelagt av tyskerne i 1943. Gjenoppbyggingen startet 1946. Anlegget har to store bygninger med stort utviklingspotensial. Selve fyrstasjonen ligger på odden ”Helnes” og består av 5 bygninger + stort båtnaust. Fyrmesterboligen inneholder 7 soverom, kjøkken, stue og bad. Den gamle fyrmesterboligen er under renovering der det skiftes panel og vinduer på 2 vegger. I tillegg er der uthus med lagerskur og snekkerverksted, stor badstue og dusj/omkledningsrom. Der er også et stort maskinhus der dieselgeneratorene til anlegget er montert, og et stort båtnaust med 4 porter og skinnegang med vogn fra kai.

Håpet er at fyret kan bli overtatt av noen som ser potensialet i å gjøre noe ut av det særegne anlegget på 71 ̊Nord.

NYHETER:

11.09.2017
Ny nettside
11.05.2015
Ny prosjektleder i Origo
09.01.2015
Styrekompetansekurs
11.04.2014
Ny prosjektleder i Origo
[ NYHETSARKIV